Bu yazıda adli sicil kaydının ve adli sicil arşiv kaydının nasıl silineceği, adli sicil ve arşiv kaydının silinmesi koşulları, nereye başvuru yapılması gerektiği ve ne zaman silineceği konularına yer verilecektir.
Adli Sicil Kaydı Silinmesi ve Sildirilmesi
Adli sicil kaydının (sabıka kaydının) silinmesi ya da sildirilmesi günlük yaşamamızı çok ciddi şekilde etkilemektedir. İş başvurularında adli sicil kaydı sorulmakta olup işe girişlerde sabıka kaydı temiz olmayan kişilerin işe alım süreçleri olumsuz sonuçlanmaktadır.
Adli sicil kaydı (sabıka kaydı) olan işe girebilir mi? Adli sicil kaydı olan kişilerin işe girip girmeyeceğine işveren karar vermektedir. Özel sektör iş başvurularında genellikle adli sicil kaydı olan kişiler elenmektedir. Hatta işe alım sonrası personel birimi tarafından personel dosyaları kontrol edilerek adli sicil kaydı olan personelin işine son verildiği de olmaktadır. Bu bakımdan adli sicil sabıka kaydının silinmesi çok önemlidir.
Adli Sicil Kaydını/Sabıka kaydını sildirme konusu 5352 Sayılı Adli Sicil Kanununun 9. maddesinde düzenlenmiştir. Yasada adli sicil sabıka kaydının silinmesinin şartları sayılmış ancak adli sicil kaydının nasıl silineceği buna dair nasıl bir yol izleneceği belirtilmemiştir. Adli Sicil Kaydı Sildirme konusu dışarıdan basit gibi görünse de aslında çok karmaşık durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Adli Sicil Kaydı Silinme Şartları ve Adli Sicil Sildirme
1. Adli sicil sildirme için asıl şart cezanın infazının tamamlanmış olmasıdır. Yani adli para cezası ise bu cezanın ödenmesi, hapis cezası ise bu cezanın infaz süresinin tamamlanmış olmasıdır.
2. Şartlı tahliye ile yahut denetimli serbestlik nedeniyle cezaevinden çıkmak adli sicil kaydı silme için yeterli değildir. Hak ederek tahliye tarihi ne zaman ise o zaman infaz tamamlanmış sayılır ve silinme koşulu da oluşur.
3. Sicil Kaydı sildirme için bir diğer imkan de şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık durumudur. Bu hukuki durumların olması halinde adli sicil kaydı da silinebilecektir.
4. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Sabıka Kaydı Silinmesi için bir diğer imkan ise ceza zamanaşımının dolmasıdır. Yani kişi hakkında verilen ceza infaz edilemeyip ceza zamanaşımı dolduysa artık bu ceza adli sicil kaydından da silinecektir.
5. Adli sicil sabıka kaydı silinmesi için bir diğer olanak da genel aftır. Şayet adli sicil kaydında yer alan bir suç genel af kapsamına alınmışsa o suça dair adli sicil kaydı da silinecektir.
Adli Sicil kayıtlarının silinmesi demek aslında bu kayıtların sicilden çıkarılarak adli sicil arşiv kaydına alınması demektir. Yani Sicil Kaydındaki bir ceza, infazının tamamlanması halinde ya da genel af, zamanaşımı, şikâyetten vazgeçme, etkin pişmanlık gibi nedenlerle arşive alınmaktadır. Bunun önemi şudur; özel kurumlara verilecek adli sicil belgesinde arşiv kaydı görünmediği için adli sicilin silinmesi sabıka kaydın temiz görünmesini sağlamaktadır.
Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir – Adli Sicil Arşiv Kaydı
Adli sicil kaydı silinmesi için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne gerekli evrak ve dilekçe ile birlikte ya da e devlet üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.
Adli sicil kaydı nasıl temizlenir konusuna değindikten sonra bu işlemler için nereye başvurulacağını da belirtmek gerekir. Adli Sicil Kaydının silinmesi işlemleri Ankara’da bulunan Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Mahalli adli sicil birimlerinde yani adliyelerde adli sicilin sildirilmesi mümkün değildir.
Adliyelere silinme için verilecek dilekçeler yine Ankara’ya gönderilmektedir. Normalde infazı tamamlanan cezaların otomatik olarak silinmesi gerekir ama milyonlarca kayıt olması nedeniyle otomatik silinme uygulamada pek mümkün olamamaktadır. Bu nedenle herkes ayrıca başvuru yaparak adli sicil kaydının silinmesini talep etmelidir.
Adli sabıka sildirme için infazın tamamlanmış olması gerektiğinden infaz tamamlanmadan yapılan başvurular reddedilmektedir. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü dilekçeyi aldıktan sonra inceleme yapmakta ve silinme koşulu oluşmuş ise adli sicil kaydını silmekte, şayet koşullar oluşmamış, evrak ya da dilekçede bir eksiklik saptamışsa bu durumu cevabi bir yazı ile başvurana bildirmektedir.
Adli sicil kaydı silme talebine dair dilekçenin e devlet üzerinden ya da iadeli taahhütlü postayla Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir. Şayet Ankara’da ikamet ediliyorsa dilekçenin bizzat elden verilmesi daha kısa sürede adli sicilin silinmesini sağlamaktadır.
Adli Sicil Kaydı Ne Zaman Silinir ve Silinmesi Ne Kadar Sürer
Adli sicil kaydı sildirme dilekçesi elden teslim edildikten sonra ortalama 3 ya da 5 iş günü içinde işlem gerçekleşmektedir. Postayla dilekçe gönderilmesi halinde ise bu işlem birkaç ayı bulabilmektedir. O nedenle Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne elden başvuru yapmak çok önemlidir.
Sicile işlenen suçların ne zaman silineceği ve sabıka kaydının ne kadar sürede silineceği kişiler için çok önemlidir zira adli sicil kaydı iş başvurusu için, vize başvurusu için, ehliyet başvurusu için belirli bir tarihe kadar verilmesi gerekir. O nedenle adli sicil kaydı silme için en kısa yolların kullanılması gerekir.
Adli sicil kaydı silme süresi elden teslim yapılması halinde normal koşullarda 3-5 iş günü olsa da Kovid-19 salgını nedeniyle bu süreler maalesef uzayabilmektedir.
Adli Sicil Arşiv Kaydının Silinmesi
Adli sicil arşiv kaydının silinmesi sabıka kaydının tümüyle temizlenmesi anlamına gelir. Yani adli sicil belgesi alındığında kişi hakkında “adli sicil kaydı yoktur, Arşiv kaydı yoktur” şeklinde ibare görünür.
Resmi kurumlar sabıka kaydı talep ederken bu sabıka kaydının arşiv kayıtlı olduğuna dikkat edilmelidir. Mesela Bekçilik için alınacak adli sicil kaydında arşiv bilgileri de görünmektedir. Bu durumlarda sadece sicilin silinmiş olması yeterli olmayıp arşiv kaydının da sildirilmiş olması gerekir.
Mesela sabıkası olan memur olabilir mi sorusuna 657 sayılı Kanun ve Güvenlik Soruşturması Mevzuatı dikkate alındığında, hayır cevabı verilir. Bu nedenle gerek devlet memuriyeti gerek silah ruhsatı ve bazı işyeri ruhsatları ve gerekse diğer resmi işlemler bakımından arşiv kaydının temiz olması zorunludur.
Adli Sicil Arşiv Kaydının Silinmesi Sildirilmesi Koşulları
Arşiv Kaydının Silinmesi Koşulları;
• Anayasada ve belirli Kanunlarda sayılan suçlar (katalog suçlar) bakımından arşive alınma koşulları oluştuğundan itibaren 30 yıl geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı silinir.
• Katalog suçlar bakımından yasaklanmış hakların (memnu hakların) geri verilmesi kararı alınırsa 15 yıl geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı silinir.
• Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı silinir.
• Şayet adli sicil arşiv kaydında olan bir fiil suç olmaktan çıkarılırsa bu kayıt tamamen silinir.
• Adli Sicil Arşiv kaydında yer alan mahkumiyetle ilgili Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilip de bu karar kesinleşir ise yine arşiv kaydı temizlenir.
• Son olarak kişinin ölümü halinde de arşiv kaydı silinir.
Hangi suçlar 30 veya 15 yıllık süreye tabidir?
• Taksirli suçlar hariç toplam 1 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar;
• Zimmet
• İhtilas,
• İrtikap,
• Rüşvet,
• Hırsızlık,
• Dolandırıcılık,
• Sahtecilik,
• İnancı kötüye kullanma, (güveni kötüye kullanma)
• Dolanlı iflas
• Yüz kızartıcı suçlar (mesela cinsel suçlar)
• Kaçakçılık,
• Resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma,
• Devlet sırlarını açığa vurma,
• Terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçları
• TCK dışında diğer kanunlarda hak yoksunluğuna neden olan suçlar. (Mesela Uyuşturucu Suçları, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanundan vs…)
Adli Sicil Kaydından Silinmeyen Suçlar diye bir suç kategorisi yoktur. Yani süreleri dolunca bütün suçlar arşivden silinebilmektedir.
Adli Sicil Arşiv Kaydı Nasıl Silinir
Kanunda belirtilen sürelerin geçmesi halinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne verilecek dilekçe ve gerekli evrak ile başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir.
Adli Sicil Arşiv Kaydı Silinmesi sicilin silinmesinden farklıdır. Bu husus maalesef hukukçular tarafından bile karıştırılabilmektedir. Sicilin silinmesi için infazın tamamlanması yeterlidir. Ancak arşivin silinmesi için ise suçuna göre 5 yıl ya da yasaklanmış hakların alınması şartıyla 15 yıl ya da koşulsuz 30 yıl gibi sürelerin geçmesi gerekmektedir.
Arşiv sabıka kaydı nasıl silinir sorusunun yanıtı dediğimiz gibi ilk olarak suç ve cezaya göre kanunda belirtilen sürelerin geçmesidir.
Arşiv kayıtlı adli sicil kaydının silinme işlemleri de Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce yapılmaktadır. Yerel ya da mahalli adli sicil birimleri bu silme işlemlerini yapamaz. Öte yandan mahkemeler de adli sicil ya da arşiv kaydının silinmesinde yetkili değildir.
Adli Sicil Arşiv Kaydı Ne Zaman Silinir
Adli Sicil Arşivi Silinmesi işlemi dilekçe ile elden başvuru yapıldığında 1-2 hafta sürmektedir. Postayla başvuru yapılması halinde birkaç ayı bulabilmektedir.
Adli Sicil Kurumu öncelikle suçun 5 yıllık mı yoksa 30 yıllık süreye mi tabi olduğuna bakar ve bu sürelerin dolup dolmadığını kontrol eder. Öte yandan 15 yıl geçtikten sonra yasaklanmış hakların iadesi kararı alınmış ise bu husus da değerlendirilmektedir.
Adli sicil arşivi silinmesi için yukarıda yer verilen sürelerin (5-15-30 yıl) dolmuş olması gerekir. Ayrıca bu sürelerin başlangıcı infazın bitmesinden itibaren başlamaktadır. Bu nedenle bu süreler suçun işlendiği ya da cezaevinden tahliye tarihinden itibaren değil infazın tamamlanmasından itibaren hesaplanır.
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü
2012 yılına kadar adli sicil silme işlemleri mahkemeler tarafından yapılmakta idi. Ancak 5352 sayılı Kanun ile artık Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaysı silme ve sildirme işlemleri bakımından tek yetkili idare Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’dür.
Halk arasında Adli Sicil Kurumu olarak da bilinen Adli Sicil Ve İstatistik Genel Müdürlüğü Adalet Bakanlığı’nın birimidir ve Ankara’da yer almaktadır. Adli sicil sildirme dilekçeleri buraya verilmekte ve sildirmeye dair kararlar buradan alınmaktadır. Bir diğer deyişle Adalet Bakanlığı sicil sildirme işlemlerinden sorumlu birim burasıdır.
Adli Sicil Ve İstatistik Genel Müdürlüğü Sabıka Kaydı bildiğimiz anlamda adli sicil kaydıdır ve e devletten ya da adliye yahut kaymakamlıklardan alınabilir.
Adli Sicil Ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verildikten sonra dilekçe sorgulaması için dijital bir ortam yoktur. Bu işlem halihazırda telefon ile yapılmaktadır. Dilekçenin gelip gelmediği ya da sicilin silinip silinmediği telefon yoluyla öğrenilebilir.
Ankara Avukat Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü’nün adres ve iletişim bilgilerine şuradan ulaşabilirsiniz.
Adli Sicil Kaydı Konusunda Sıkça Sorulan Sorular
Adli Sicil (Sabıka) Nedir
Adli Sicil kişiler hakkında mahkemeler tarafından verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkûmiyet kararlarının işlendiği sicil kütüğüdür.
Adli Sicile işlenen kayda adli sicil kaydı, sabıka kaydı, sicil kaydı gibi isimler de verilmektedir. Devlet, hem Türk vatandaşlarının hem de Türkiye’de suç işlemiş yabancıların mahkûmiyetlerini bu sicile işlemektedir.
Adli Sicilde yer alan bir kayıt kişilerin hayatını çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Bir işe girmek, yurtdışına çıkmak, memur olmak, işyeri ruhsatı almak, ehliyet, silah ruhsatı, milletvekilliği adaylığı, özel sektörde işe alınmak gibi birçok alanda bu kayda bakılmaktadır. Mahkûmiyet alan kişilere sabıkalı kişi ya da adli sicil kaydı olan kişi de denilmektedir.
Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Nedir? Adli Sicil Kaydı Ne Demek?
Adli Sicil Kaydı, hakkında mahkûmiyet kararı olan kişilerin adli sicil kütüklerinde yer alan kayıttır. Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı aynı şeydir. Adli Sicil kaydına Adli Sicil Belgesi de denilmektedir. Ancak yasada ifade edilen şekli adli sicil kaydı ifadesidir.
Adli sicil kaydına halk arasında Adli Sicil Kaydı Dökümü, Adli Sicil Kayıt Belgesi, Adli Sicil Raporu, Temiz Kâğıdı, Sabıka Kaydı, Vukuatlı Adli Sicil (Sabıka) Kaydı gibi isimlendirmeler yapılmakta ise de tüm bunların hepsi aslında adli sicil kaydı ile aynı anlamdadır.
Adli Sicil Arşiv Kaydı Nedir
Adli sicil arşiv kaydı, sicil kaydında yer alan suç kayıtlarından infazı tamamlananların silindikten sonra kaydedildiği bölümdür.
Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı olmak üzere adli sicil belgesinde iki tür kayıt bulunmaktadır; Kesinleşen bir mahkûmiyet kararı önce adli sicil bölümüne işlenmektedir. Adli sicilden silinme koşulları oluşan kayıtlar buradan silinerek arşiv kısmına alınmaktadır.
Bazen kişilerin adli sicil kaydında veri olmayıp arşiv kaydında veri bulunmaktadır. Bunun sebebi dediğimiz gibi sicilden silinen kaydın arşive alınmasıdır. İşte kişilerin adli sicilinden silinen ve arşive alınan kayıtlarına adli sicil arşiv kaydı denilmektedir.
Adli Sicilde bir kaydın olması ile arşivde bir kaydın olması arasında hukuki sonuçlar bakımından farklılık bulunmaktadır. Bu farklılıklara aşağıda adli sicil kaydının silinmesi bölümünde detaylı olarak değinilecektir.
Arşiv Kayıtlı Adli Sicil Belgesi demek adli sicil arşiv kaydı demektir yani hem sicilin hem de arşivin göründüğü belgedir. Mesela adli sicil kaydı alındığında kişinin sadece adli sicilinde kayıt var ise bu veriler yazar ve “arşiv kaydı yoktur” ibaresi görünür. Şayet adli sicili silinmiş ise ve arşiv kaydı var ise “adli sicil kaydı yoktur” ibaresi yazar ve arşiv kaydına dair veriler görünür. Bu ifadeyi adli sicil kaydı yoktur arşiv kaydı vardır şeklinde de anlayabiliriz.
Arşivli Adli Sicil Kaydı ya da Arşiv Kayıtlarını İçeren Adli Sicil Belgesi adli sicil arşiv kaydını gösterir ve genellikle resmi kurumlar tarafından talep edilmektedir. Bazen de vize işlemleri için bazı ülkeler (ABD, Kanada, Çin, Moğolistan ) tarafından adli sicil arşiv kaydı istenilmektedir.
Çift Sorgulu Adli Sicil Kaydı da adli sicil arşiv kaydı demektir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bir adli sicil belgesinde adli sicil ve arşiv olmak üzere iki bölüm vardır. Bu iki bölümün görülebildiği adli sicil kayıtlarına çift sorgulu adli sicil kaydı da denilmektedir.
Arşiv Araştırmalı Sabıka Kaydı veya Detaylı Adli Sicil Kaydı da aslında arşivli adli sicil kaydıdır. Yani arşiv bilgilerinin yer aldığı adli sicil kaydıdır.
Arşiv Kayıtlı Adli Sicil Kaydı e devlet üzerinden görüntülenebilir. Aşağıda adli sicil arşiv kaydının nasıl alınacağı detayları ile anlatılmaktadır.
Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Nasıl ve Nereden Alınır- Adli Sicil Kaydı Nasıl Çıkarılır?
Adli Sicil (Sabıka) Kaydının alınması iki şekilde olur:
▪ E devlet üzerinden
▪ Resmi kurumlardan (Savcılık-Kaymakamlık-Elçilik/Konsolosluk)
E Devlet Üzerinden Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Alma
Gelişen teknoloji ile birlikte sabıka kaydı internetten alınır duruma gelmiştir. Peki e devletten adli sicil kaydı nasıl alınır? Adli Sicil Belgesinin e devletten alınabilmesi için öncelikle lazım olan bilgiler TC Kimlik Numarası ve e devlet şifresidir.
E devletinize girdiğinizde arama çubuğuna adli sicil kaydı ya da sabıka kaydı yazıp aratın. Karşınıza “adli sicil kaydı sorgulama” ve “adli sicil kaydı doğrulama” şeklinde iki ayrı link çıkacaktır.
Adli Sicil Sorgulama tıklanır > “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” kutucuğu işaretlenir ve “Devam Et” tıklanır> Kurum Türü Seçilir (Resmi –Özel –Yabancı Ülke) > Belgenin Neden Verileceği seçilir> Belgenin nereye verileceği yazılır> Sorgula butonu tıklanır. Böylece istenilen adli sicil kaydı görüntülenmiş olur.
Yukarıda anlatılan yol takip edildiğinde TC kimlik numarası ile adli sicil kaydı sorgulaması yapılabilmektedir. Yani e devlet şifresi ile sabıka kaydı alma kolaylıkla yapılabilir.. Kısaca sabıka kaydı almak için gerekenler TC kimlik numarası ve e devlet şifresidir.
E Devletten Adli Sicil Kaydı (Belgesi) Alınırken Şu Hususlara Dikkat Edilmelidir:
▪ Kurum türü seçilirken resmi kurum mu yoksa özel kurum mu olduğu mutlaka belirtilmelidir. Çünkü resmi kurum seçildiğinde adli sicil arşiv kaydı görünmektedir ama özel kurum seçildiğinde adli sicil arşiv kaydının görünmemektedir.
▪ Özel iş başvurularında sabıka kaydı internetten alınırken özel kurum seçilmelidir. Böylece varsa arşiv kaydı görünmemiş olur. Zaten özel kurumlar arşiv kaydının olup olmamasını aramamaktadır.
▪ Adli sicil arşiv kaydı sorgulama için ise mutlaka resmi kurum seçilmelidir. Ancak bu seçenek seçildiğinde e devlet arşiv kayıtlı sabıka kaydı alınabilmektedir.
▪ Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi alınırken resmi kurum seçildikten sonra adli sicil belgesinin nereye verileceği konusunda şu seçenekler çıkmaktadır; Silah Ruhsatı, Devlet Memuriyeti, Diğer, Milletvekili Adaylığı, Belediye Başkan Adaylığı, Belediye Meclis Adaylığı, İl Genel Meclis Üyeliği Adaylığı, Muhtar Adaylığı. Bu seçenekler devlet işlerini yahut resmi görevleri ilgilendirdiği için arşivli adli sicil kaydını gerektirmektedir.
E Devlet Temiz Kağıdı için Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Sorgulama bölümünden sorgulama yapılabilir. Böylece kolaylıkla ve devlet dairesine gidip sıra beklemeden suç kaydı sorgulama ve sabıka kaydını öğrenme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Adli Sicil Kaydı Doğrulama ise daha önce e devletten alınan ve üzerinde barkod numarası olan adli sicil kaydının doğrulanması için kullanılan bir yoldur. Burada kullanıcıya barkod numarası sorulmakta ve girilen barkod numarası sonucunda o belgenin doğru olup olmadığı sonucu gösterilmektedir.
E devletten adli sicil (sabıka) kaydı çıkarmak daha kolay olsa da bazen internet erişiminin olmaması bazen başka nedenlerle mümkün olmayabilir. Bu durumlarda adli sicil kaydı çıkartmak için aşağıda belirtilen kurumlardan yardım alınabilir.
Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Hangi Kurumdan Alınır
Savcılıktan Adli Sicil Kaydı almak mümkündür. Adliyeden alınacak adli sicil kaydına cumhuriyet savcılığı sabıka kaydı ya da savcılık sabıka kaydı da denilmektedir.
Adliyeden adli sicil kaydı alınırken savcılığa dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Uygulamada adliyelerin giriş kısımlarında ya da belirli yerlerinde bir irtibat noktası kurularak buralardan adli sicil kaydı verilmektedir.
Adli Sicil Kaydı Kaymakamlıktan da alınabilir. Adli Sicil Yönetmeliğinin 10. maddesinde Kaymakamlıktan adli sicil belgesinin alınabileceği açıkça belirtilmektedir.
Adli Sicil Sabıka Kaydı Nüfus Müdürlüğünden alınabilmesi için Kaymakamlık tarafından yetki verilmiş olması gerekir. Uygulamada Kaymakamlık içinde kurulan özel bir birim tarafından adli sicil kaydı sorgulaması yapılarak sabıka kaydı verilmektedir. Bunun için gerekli olan belgeler ilgili kaymakamlığın web sitesinde duyurulmaktadır.
Yurtdışında ise adli sicil kaydı elçilik ve konsolosluklardan çıkarılır.
Yukarıda sayılan kurumlar haricindeki yerlerden sabıka kaydı alınamaz. Mesela sabıka kaydı muhtarlıktan alınamaz. Kısaca Adli sicil kaydının alındığı kurumlar Savcılık, Kaymakamlık ve yurtdışında ise Elçilik ile Konsolosluklardır.
Adli Sicil Arşiv Kaydı Nasıl / Nereden Alınır
E devlete girilir > Adli Sicil Sorgulama tıklanır > “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” kutucuğu işaretlenir ve “Devam Et” şeklinde tıklanır > Kurum Türü Resmi olarak Seçilir > Belgenin Neden Verileceği seçilir > Belgenin nereye verileceği yazılır > Sorgula butonu tıklanır. Böylece istenilen adli sicil arşiv kaydı çıkarılmış olur.
Adli sicil arşiv kaydı almak için adli sicil sorgulanırken kurum türü olarak resmi kurum seçilmelidir. Böylece arşivli sabıka kaydı çıkarılmış olunur.
Savcılık veya Kaymakamlıktan alınacak adli sicil belgelerinde de arşiv bilgisi görünmektedir. Yani adli sicil arşiv kaydı için bu kurumlara da başvurulabilir.
Uyap’tan Adli Sicil Kaydı Sorgulaması mümkün değildir. Şayet adli sicil kaydı dosyada evrak kısmına yüklenmiş ise o zaman çıkarılabilir ama UYAP üzerinden değil e devlet üzerinden adli sicil veya adli sicil arşiv kaydı alınabileceği bilinmelidir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Adli Sicile (Sabıkaya) İşlenir mi?
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararları da adli sicile işlenir ama sicilde ve arşivde görünmez. Zira özel arşiv denilen yere kayıt işlenmektedir. HAGB kararlarını sadece ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak mahkeme, hâkim veya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenmesi halinde verilmek üzere kaydedilir. Yani HAGB kayıtlarını sadece hakim ve savcılar görebilir o da ceza yargılamasıyla ilgili bir konu var ise mümkündür. Bunun haricinde HAGB kararları görünmez.
HAGB Adli Sicilden Ne Zaman Silinir?
Bu kararlar yukarıda da belirtildiği üzere özel arşive kaydedilir. Ancak 5 yıllık denetim süresi bitip de DÜŞME kararı alınması halinde bu özel arşivden de çıkarılıp tamamen silinir.
Adli Sicil Kaydına İşlenen Suçlar Nelerdir? Hangi Suçlar Sabıka Kaydına İşlenir?
Adli sicil kaydına bütün suçlar ve buna dair mahkûmiyetler işlenmektedir. Buna göre;
• Hapis cezaları-Ertelenmiş Hapis Cezaları
• Adlî para cezası
• Kısa Süreli Hapis Cezasına Seçenek Yaptırıma Mahkûmiyetler
• Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma
• Türk vatandaşı hakkında yabancı mahkemeden verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkûmiyet
• Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikâyetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar
• Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar
• Genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı
• Askerî Ceza Kanununa göre verilmiş mahkûmiyet kararlarındaki ferî cezalar
• Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kararlar
adli sicile işlenir. Bu bağlamda sıkça sorulan adli para cezası adli sicile (sabıkaya) işlenir mi sorusuna da yanıtımız evettir.
18 Yaş Altı Adli Sicil Kaydı (Sabıka) Sorgulama
18 yaş altı işlenen suçlar da adli sicilde görünmez. Ancak bu kayıtlar adli sicilin özel arşivine kaydedilmektedir. Bu suçlar bakımından yapılacak sorgulamada adli sicil kaydı yoktur-arşiv kaydı yoktur sonucu görüntülenecektir. 18 yaş altı sabıka kaydı nasıl alınacağının normal adli sicil kaydı alınmasından farkı yoktur.
Ehliyet İçin Adli Sicil Sabıka Kaydı Nasıl Alınır-Ehliyet İçin Adli Sicil Kaydı Örneği?
Ehliyet almak için de adli sicil kaydı talep edilmektedir. Ehliyet sicil kaydı için savcılık ve kaymakamlıklardan almak yerine e devletten adli sicil kaydı almanızı önermekteyiz. E devlet üzerinden alırken kurum seçimine dikkat edilmeli ve orada özel kurum seçilerek daha sonra da belgenin nereye verileceği kısmında da ehliyet seçilmelidir. Bu şekilde arşiv kaydı görünmeden ehliyet için adli sicil kaydı örneği alınabilir.
Adli Sicil Kaydım Var İş Bulamıyorum-İş Başvurusu İçin Adli Sicil Kaydı
Adli sicil kaydı iş başvuruları için ciddi engel teşkil etmektedir. Bu nedenle adli sicil kaydının silinmesi veya sildirilmesi çok önemlidir. En kısa sürede bu konuda Ankara adli sicil avukatı ile irtibata geçmenizi öneririz.
Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Kaç Yılda (Senede) Silinir?
Adli sicil kaydı infazın bitmesiyle silinir. Arşiv kaydı ise suçuna göre 5 -15 ya da 30 yılda silinir.
Adli Sicil Kaydı Kaç Günde Silinir?
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne doğru ve gerekli olan belgelerle elden başvuru yapılması halinde 3 ya da 5 işgünü içinde kayıt silinir. Covid-19 tedbirleri kapsamında bu süre uzayabilmektedir.
Adli Sicil Affı Var mı?
Adli sicil arşiv kaydında yer alan kayıtların silinmesi için geçmesi gereken süreler oldukça uzun tutulmuştur. Bu sürelerin kısalması için şu an bir yasa değişikliği çalışması TBMM’de bulunmaktadır ancak adli sicil affı şeklinde bir çalışma henüz yapılmamıştır.
Adli Sicil Kaydında Neler Gözükür- Adli Sicil Kaydı Okuma
Adli sicil kaydında kişinin mernis kimlik bilgileri yer almakta olup ayrıca mahkumiyete dair kayıtların detayları yer almaktadır. Ancak bu kayıtlar kod şeklinde yazıldığı için okunması ve anlaşılması güçtür.
Kısaca adli sicil kaydında mahkemenin adı, kararın esas ve karar numarası, karar tarihi, verilen ceza miktarı gibi bilgiler yer almaktadır.
Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Geçerlilik Süresi
Böyle bir süre yoktur ancak ilgili makam ya da başvurulan yer her zaman en güncel adli sicil kaydını görmek isteyecektir. Başvurulan yer son 1 ay ya da son 3 ay gibi süreler koyabilir.
Başkasının Sabıka Kaydını Sorgulama
Başkasının adli sicil kaydını e o kişinin TC kimlik numarası ve e devlet şifresi ile yapmak mümkünse de bu işlemin kişinin bilgisi ve rızası haricinde yapılması suç teşkil eder. Zira adli sicil kaydında yer alan veriler kişisel veridir. Bunlara hukuka aykırı bir şekilde erişmek ve sorgulamak suçtur.
Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Olan Vize Alabilir mi? Vize İçin Sabıka Kaydı Gerekli mi?
Adli sicil kaydı olan kişi vize konusunda da ciddi sorunlar yaşamaktadır. Kural olarak vize için sadece adli sicil kaydına bakılmakta ise de bazı ülkeler arşiv kaydının da temiz olması şartını aramaktadır. Mesela ABD vize için hem sicil hem de arşiv kaydının temiz olmasını isterken birçok Avrupa ülkesi vize için sadece adli sicil kaydının temiz olmasını aramaktadır. Kısaca adli sicilde kaydın bulunması vize için engel teşkil eder. Bu nedenle en kısa sürede sildirilmesi gerekir.
Adli Sicil Kaydı E Devlet Geçerli mi?
E devletten alınan adli sicil ile savcılıktan ya da kaymakamlıktan alınan adli sicil belgesi arasında hiçbir fark yoktur. Hepsi de resmi evrak olup geçerlidir.
Adli Sicil (Sabıka) Kaydı Olan Yurtdışına Çıkabilir mi?
Adli sicil kaydı olan kişi vize işlemlerinde sorun yaşayacağı için yurtdışına çıkmak konusunda da problemle karşılaşabilir. Vize istemeyen ülkeler bakımından belki bu sorun yaşanmasa da vize isteyen ülkeler genellikle adli sicilin temiz olması şartını aramaktadır.
Uyuşturucu Suçlarında Adli Sicil Kaydının Silinmesi
Uyuşturucu suçlarının adli sicilden silinmesi infazın tamamlanmasıyla olur. Arşivden silinmesi için ise 30 yıllık sürenin geçmesi gerekir. Ancak memnu hakların iadesi kararı alınarak 15 yılın geçmesiyle de bu suç kayıtları arşivden tamamen silinir.
Hırsızlıktan Sabıka Kaydı Silinir mi?
Bütün suçlar gibi hırsızlık suçu da sabıkadan silinir. Hırsızlık suçlarının adli sicilden silinmesi infazın tamamlanmasıyla olur. Arşivden silinmesi için ise 30 yıllık sürenin geçmesi gerekir. Ancak memnu hakların iadesi kararı alınarak 15 yılın geçmesiyle de bu suç kayıtları arşivden tamamen silinir.
Yüz Kızartıcı Suçların Adli Sicilden Silinmesi
Yüz kızartıcı suçlar da sicilden silinebilmektedir. Ancak yüz kızartıcı suçların ne olduğu TCK ve diğer kanunlarda yazılı değildir. Bu konu yoruma kalmış bir konudur. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü uygulamada hangi suçların yüz kızartıcı olduğuna karar vermektedir. Mesela cinsel suçlar yüz kızartıcı kapsamda kabul edilmektedir. Yüz kızartıcı suçların arşivden silinme süresi 30 yıllık süreye tabi olup yasaklanmış (memnu) hakların iadesi kararı alınarak 15 yılın geçmesiyle silinir.
Adli Sicil Kaydı(Sabıka Kaydı) Olan Pasaport Alabilir Mi?
Yurtdışı çıkış yasağı ve pasaport kanununda yazılı bir engeli yoksa kişinin pasaport almasında bir mani yoktur. Adli Sicil (sabıka) kaydı olan kişi de pasaport alabilir. Ancak sabıkalı kişi vize almakta sorun yaşayabilir.
Sabıka Kaydını E Devletten Alabilir miyim?
Sabıka kaydı e devletten alınabilir.
Adli Sicil Kaydı ve Kesinleşme Şerhi
Bir mahkûmiyet hükmünün adli sicil kaydına işlenmesi için onun kesinleşmesi gerekmektedir. Yani mahkeme karar verince hemen adli sicile işlenmez. Bu kararın kesinleşme şerhiyle birlikte Adli Sicil Kurumuna ulaşması gerekir.
Yurtdışında İşlenen ve Yabancı Mahkemelerce Verilen Cezaların Adli Sicilden Silinmesi
Yurtdışında işlenen suçlar bakımından da adli sicilin ya da arşiv kaydının silinmesi mümkündür. Bu konu nasıl bir yöntemin takip edileceği hangi mahkemeye ve nasıl başvurulacağı 5352 sayılı Kanunda özel olarak düzenlenmiştir. Konu çok detaylı olduğundan bu konuda Ankara adli sicil avukatından destek almanızı öneririz.
Ankara Adli Sicil Avukatı
Adli Sicil Kaydının silinmesinde infazın tamamlanıp tamamlanmadığı, erteli cezalarda sürenin nasıl hesaplanacağı, tecil edilmiş mahkûmiyetler bakımından infaz tarihinin ne olduğu, adli para cezalarında ya da diğer ceza ve güvenlik tedbirleri bakımından silinme koşullarının oluşup oluşmadığı yönleriyle değerlendirme yapılmaktadır.
Bu hususlar ise hukuki bir incelemeyi ve değerlendirmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu konuda uzman bir avukattan destek almak gerekmektedir. Yani adli sicil sildirme Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne dilekçe göndermeyle maalesef çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Zira ya sürelere dair hata yapılmakta ya infaz bitmemiş olmakta ya evrak eksiği bulunmakta bazen de dilekçede hata yapılmaktadır.
Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydında yazan veriler kod olarak yazılmakta ve uzmanı olmayan kişilerce ne anlama geldiği çözülememektedir. Adli Sicil kaydı okuma işlemi bile başlı başına bir hukuki uzmanlık gerektirmektedir. Birçok işveren bu kayıtları okumayı bilmediği için basit olaylara dair sabıka kaydı nedeniyle işe girme engellenmektedir.
Öte yandan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Ankara’da yer aldığı için ve buraya elden verilecek dilekçelerle sicil sildirme işlemi çok daha hızlı gerçekleştiği için Ankara’da bulunan adli sicil avukatından destek almak daha avantajlıdır. Postaya verilen evrakın gerek postadan gerek Adalet Bakanlığı’na ulaştıktan sonra yaşanacak gecikmeler nedeniyle işleme geç alınması ciddi hak kayıplarına yol açacaktır. Bu nedenle Ankara Adli Sicil Avukatından yardım alınması işlemleri oldukça kolaylaştıracaktır.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçesi – Adli Sicil Kaydı Temizleme Dilekçesi- Sabıka Kaydı Sildirme Dilekçesi- Adli Sicil Ve İstatistik Genel Müdürlüğü Dilekçe -Adli Sicil Kaldırma Dilekçesi-Adli Sicil Silme Dilekçesi -Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Dilekçe- Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir Dilekçe Örneği- Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçe Örneği
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
ANKARA
BAŞVURAN : AD SOYAD :………………………(TC….)
ADRES :
KONU : Adli Sicilimde yer alan kayıtların silinmesi/arşive alınması talebidir.
AÇIKLAMALAR
Adli Sicil kaydımda yer alan ve …Mahkemesinin .. tarih ve esas…..; karar:… numaralı kararı kapsamında verilen adli para cezası / hapis cezası infaz edilmiştir.
Bu kapsamda adli sicil kaydımda yer alan kaydın 5352 sayılı kanunun 9/a maddesi kapsamında sicilimden çıkarılması ve arşive alınmasını gerekmektedir.
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve re’sen gözetilecek nedenlerle adli sicil kaydımda yer alan kaydımın adli sicilimden silinerek arşive alınmasını saygılarımla talep ederim. …/…/202..
AD SOYAD
İMZA
Adli Sicil Arşiv Kaydının Silinmesi İçin Dilekçe Örneği – Adli Sicil Arşiv Kaydının Silinmesi Dilekçesi – Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Dilekçe
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
ANKARA
BAŞVURAN : AD SOYAD :………………………(TC….)
ADRES :
KONU : Adli Sicil Arşiv Kaydımda yer alan kayıtların tamamen silinmesi talebidir.
AÇIKLAMALAR
Adli Sicil kaydımda yer alan ve …Mahkemesinin .. tarih ve esas…..; karar:… numaralı kararı kapsamında verilen adli para cezası / hapis cezası infaz edilmiş ve arşiv kaydına alınmıştır. Arşivden silinme için gerekli yasal süre dolmuştur.
Bu kapsamda adli sicil arşiv kaydımda yer alan kaydın 5352 sayılı kanunun 12. maddesi kapsamında arşivimden çıkarılarak tümüyle silinmesi gerekmektedir
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve re’sen gözetilecek nedenlerle adli sicil arşiv kaydımda yer alan kaydımın tamamen silinerek arşivden çıkarılmasını saygılarımla talep ederim. …/…/202..
AD SOYAD
İMZA
GÜNDEM
04 Ocak 2025SPOR
04 Ocak 2025GÜNDEM
04 Ocak 2025SPOR
04 Ocak 2025SPOR
04 Ocak 2025GÜNDEM
04 Ocak 2025GÜNDEM
04 Ocak 2025